Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Kommunesamarbeid i Oslo, Østfold, Akershus og Buskerud

Her finner du en oversikt og beskrivelse av de til nå seks interkommunale samarbeidene som finnes i fylkene.

Oversikten oppdateres etter hvert basert på informasjon fra aktuelle kommuner

GIS-sør

Samarbeidet innen Geografiske InformasjonsSystem (GIS)-sør inkluderer kommunene Halden, Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg, Råde, Moss og Våler.

Fylkeskartkontoret, Fylkeskommunen og Statsforvalteren er inviterte medlemmer og deltar på møtene som arrangeres på omgang i de deltakende kommunene. Møtehyppigheten er ca. 3-4 ganger pr. år.

På møtene drøftes tema med tilknytning til faginstansenes ansvarsområder:

  • Eiendomsjuss
  • Praktisk utøvelse av oppmålingsforretninger og måleoppdrag
  • Kartløsninger
  • Aktuelt nytt fra kartverket og fra Geovekst
  • Drøfting av høringer til lovutkast og forskrifter

Fredrikstad kommune er vertskommune for kartforvaltning for Hvaler kommune.

Vansjøsamarbeidet

Våler, Moss og Råde inngår også i et samarbeid for å etablere en felles kartserver med felles innsynsklient både på Intra- og Internett.

Follo

Geodata-samarbeid i Follo er et samarbeid mellom kommunene Vestby, Ås, Frogn, Nesodden, Enebakk og Nordre Follo. Det samarbeides innenfor geodata, eiendomsetablering og oppmåling.

Målet med samarbeidet er å forbedre tjenestene til publikum, mest mulig likt tjenestetilbud, legge til rette for selvbetjening og effektivisering.

Etablering og forvaltning av geodata blir en stadig viktigere del av samarbeidet, herunder felles ajourholdsrutiner og kartlegging (Felles kartdatabaser (FKB), ortofoto, skråfoto)).

Det samarbeides om faglige spørsmål, fagpolitikk (høringsuttalelser) og informasjon til brukerne.

Felles drift og innsynsløsninger

Fem av seks kommuner har felles drift av tekniske systemer innenfor landmåling, kartforvaltning, planforvaltning, matrikkel, lagring (QMS), analyse og felles innsynsløsninger på web.

Geodatasamarbeidet Nedre Romerike (GSNR)

GSNR-samarbeidet består av syv kommuner på Nedre Romerike (Aurskog-Høland, Fet, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo og Sørum).

Samarbeidet ble opprinnelig etablert som en arbeidsgruppe (SNR-samarbeidet) i 2000. Formålet var å se på samarbeid på tvers av kommunegrensene innen fagområdene matrikkel, kart og oppmåling.

De senere årene har samarbeidet i gruppen vært løsere, og regionen har ikke lenger en felles innsynsløsning i egne kartdata. «SNR-kommunene» har likevel faste møter, og ønsker å være en arena for erfaringsutveksling seg imellom. Felles kartleggingsplaner og høringsuttalelser er vil også et samarbeidsområde i regionen.

Øvre Romerike

ØRU-samarbeidet (Øvre Romerike Utvikling) består av følgende seks kommuner Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker.

ØRUs mål er blant annet å styrke samarbeidet mellom kommunene, drive felles markedsføring, gjennomføre langsiktig og helhetlig planlegging og tilrettelegge og samordne det offentlige tilbudet.

Felles IKT-selskap og programvare

Det er etablert et felles interkommunalt Informasjons- og kommunikasjonsteknologi-selskap (IKT), Digitale Gardermoen IKS (DGI), som drifter alle kommunenes IKT-løsninger.

Etter kravspesifikasjon fra kommunene har DGI kjøpt inn felles programvare for landmåling, kartforvaltning, vann- og avløpsledninger, planforvaltning, matrikkel, lagring (QMS), analyse og innsynsløsninger på web.

I tillegg ble det kjøpt inn programvare for forvaltning, tjenesteproduksjon og gebyrberegning innenfor fagområdet vann, avløp, renovasjon, brann/ feiing og eiendomsskatt.

Hallingdal

Regionrådet for Hallingdal er et politisk samarbeidsorgan for de kommunene Flå, Nesbyen, Gol, Hemsedal, Ål og Hol. Ordførerne i Hallingdal utgjør Regionrådet. Gjennom regionrådet er det besluttet samarbeid på flere områder.

Det formelle samarbeidet startet i 2004, ved at faggruppe kart- og geodata ble etablert.

Samarbeidet innebærer:

  • Felles servere innen kart/ GIS, KomTek og Matrikkel. All programvare kjøres på terminalservere bortsett fra analyse og Web.
  • Programvarene dekker områdene kart/ GIS, WebInnsyn, Analyse, KomTek og Matrikkel (GISLINE og KomTek).
  • Driften av programvarene er lagt til vertskommunen Flå. Drift av IKT systemene gjøres av IKT Hallingdal på Gol (servere, nettverk, PC-er m.m.).
  • Hallingdalskommunene bruker QMS for utveksling av data med Kartverket; geosynkronisering av FKB og arealplandata
  • Innsynsløsningen er Kommunekart.com. Internt brukes også GISLINE Innsyn (windows)

Faggrupper

Faggruppe kart- og geodata; det er et samarbeid innen kart/ geodata med ett medlem fra hver kommune. Fagområdene er kart, matrikkel, GIS, oppmåling, byggesak, vann og avløp (VA) og arealplan. Gruppen har budsjett for drift, kurs og investeringer. Det rapporteres til teknisk lederforum som består av kommunalsjef teknisk i kommunene.

I tillegg er det en tilsvarende faggruppe for fagområdene:

  • kommunalteknikk,
  • renovasjon,
  • feiing/ tilsyn, VA-privat og
  • vannmålere

Programvare er KomTek fra Norkart.

Numedal

Dette er et serversamarbeid på GIS-siden mellom Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal kommuner. I tillegg er Flesberg vertskommune for Rollag når det gjelder oppdatering av Felles Kartdatabaser (FKB).

De tre kommunene er også en del av Kongsberg-IKT.

Kongsberg-IKT

Det er et samarbeid om IKT-løsninger (Kongsberg-IKT). I tillegg til Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal er også disse kommunene med; Notodden, Hjartdal, Tinn (alle i Telemark), Kongsberg, Sigdal og Krødsherad.

Share
XPPT