Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Gang med konferanselogo og bilder fra Oslo på blå vegg
Last updated

UD2024 - Den sjuende konferansen om universell utforming

Den sjuende konferansen om universell utforming ble avholdt i Oslo 20.-22. november. Her diskuterte 300 deltakere politikk, praksis, prestasjoner og erfaringer innen temaet. Siste sesjon ble avsluttet med «The Norway Declaration 2024».

Fact The Norway Declaration 2024

Erklæring fra delegater på UD2024-konferansen: «Universell utforming – en forutsetning for å oppnå universelle menneskerettigheter, sosial og økonomisk bærekraft».

Norway Declaration 2024 (regjeringen.no)

UD2024 er en videreføring av den nordiske samarbeidsplattformen om universell design. Det startet med en internasjonal konferanse i Oslo i 2012, som deretter samlet fagfolk i Lund i 2014, York i 2016, Dublin 2018, Helsinki 2021 (digitalt) og Brescia 2022.

UD2024-Konferansesalen-SM.jpg
LYDHØR FORSAMLING: Et musikalsk avbrekk i et ellers tettpakket program. Alle bilder: Sven Michaelis, Kartverket Møre og Romsdal.

Deltakerne på årets konferanse opplevde tre intensive dager fulle av foredrag, workshop og paneldebatter. Kathrin Bögelsack og Svein Michaelis representerte Kartverket.

Konferansen var sentrert om sammenhengen mellom universell utforming (uu) og de 17 bærekraftmålene i FNs Agenda 2030. Temaene som ble tatt opp var blant annet:

  • bærekraftige samfunn og bymiljøer
  • kunnskapsutveksling
  • livslang læring
  • menneskelig utvikling
  • anstendig arbeid
  • sunn aldring og velvære

Rundt 150 eksperter fra utdanningsinstitusjoner, myndigheter og ikke-statlige organisasjoner fra 18 land deltok. Her ble det delt erfaringer, beste praksis og kunnskap om universell utforming i design, informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og utdanning.

UD2024-konferansemiddag-på-råhuset-Oslo-16-9.jpg
VAKRE OMGIVELSER: Mer staselig enn en middag i hallen i Oslo rådhus kan det nesten ikke bli.

Kartverkets prosjekt om tilgjengelighet

Kartverket har siden 2009 utviklet en metode for å registrere tilgjengelighet i norske tettsteder og friluftsområder. Metoden kartlegger objekter (veier, parkering, innganger, m.m.) og deres relevante egenskaper. Registreringen skjer ved hjelp av en app som kan brukes på nettbrett eller mobil.

Hvert år kan kommuner og fylker søke Kartverket om midler til inntil 30 kartleggingsprosjekter. Midlene kommer fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). De som får støtte, må delta på metodekurs, og følges deretter tett opp under selve kartleggingsarbeidet.

Her kan du lese mer om Kartverkets prosjekt for kartlegging av tilgjengelighet.

Kartverket har nå kartdata om universell utforming fra nesten 300 norske kommuner. Kartleggingen har hevet kunnskapen om tilgjengelighet, og har oppmuntret mange til å sette i gang med prosjekter som forbedrer tilgjengelighet. Metoden har også fått oppmerksomhet utenfor Norge.

UD2024-uu-prosjekt-Trondheim-SM-16-9.jpg
PROSJEKT-EKSEMPEL: Kathrin Bögelsack presenterer et av de mange prosjektene som har fått støtte fra Kartverket.

Bærekraftsmål og uu

Flere bærekraftsmål fra FNs Agenda 2030 kan knyttes opp mot et universelt utformet samfunn. Dette gjelder mål 4 om utdanning, mål 9 om innovasjon og infrastruktur, og mål 11 om bærekraftige byer og samfunn.

For det arbeidet som Kartverket utfører, er mål 11 særlig relevant. Mål 11 oppfordrer alle aktører til å «sørge for allmenn tilgang til trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder og offentlige rom, særlig for kvinner, barn og eldre samt personer med nedsatt funksjonsevne».

Viktige grunnlagsdata

Endringene som må skje i våre tettsteder og friluftsområder for å få et mer universelt tilrettelagt samfunn, trenger grunnlagsdata for å kartlegge status og planlegge tiltak.

Data fra Kartverket bidrar til å avdekke hvilke utfordringer som finnes, hvor disse er lokalisert og hva som treng for å gjennomføre tiltak.

UD2024 var en god mulighet til å presentere Kartverkets prosjekt, utveksle erfaringer og knytte kontakt med kollegaer fra Norge og andre land.

Share
XPPT