Framdagen 2025; (U)naturlige valg
Framdagen henvender seg til medlemmer i Framsenteret, brukere av forskningen, samarbeidspartnere og media. Deltagelsen er gratis. Påmeldingsfrist 5. november.
Arrangør
Bidragsytere Framdagen 2025
- Norges arktiske universitet (UiT),
- Norsk institutt for naturforskning (NINA),
- Klima- og miljøinstituttet (NILU),
- Norsk Polarinstitutt,
- Akvaplan-niva,
- Universitet i Oslo,
- Tromsø kommune,
- Karlsøy kommune,
- Kartverket,
- Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO),
- Matforskningsinstituttet (NOFIMA),
- Norsk institutt for vannforskning (NIVA),
- Norsk regnesentral og Miljødirektoratet
- Marine Spark X
Framdagen 2025 arrangeres av Framsenteret Drift AS med faglige bidrag og innspill fra forskningsstiftelser, universiteter, kommuner m.fl.
Program
(Med forbehold om endringer)
10.30: Registrering, og litt å spise
11.00 – 14.00: Naturparadokset
Innledning ved Dag O. Hessen, professor Universitet i Oslo
Moderatorer, innledninger på naturtap: Elina Halttunen, NINA/ Pernilla Carlsson, NIVA
Tilbake til naturen – restaurering av Svea: Kristine Bondo Pedersen, Akvaplan-niva
Fra satellitt til forvaltning – KI og teknologi i naturens tjeneste: Bedre areal- og naturforvaltning gjennom et landsdekkende våtmarksdatasett (LAVDAS-prosjektet): Carl William Lund, Kartverket
Kartlegging av andre verdier – Rettferdig omstilling i nord: Lena Schøning, UiT
Kunnskap i bruk: Kommunedelplan for naturmangfold – hva, hvorfor og hvordan: Magne Hestem, Tromsø kommune
Karlsøy kommune som forgjenger: Mona Benjaminsen, Karlsøy kommune
14.30 – 15.40 Kortfakta
Åpne forskningsdata: Å dele data er den nye superkraften v/ UiT
Tilbakeblikk
- 40 års overvåking av sjøfugl på Bjørnøya: Halvard Strøm, Norsk Polarinstitutt
- Framsenteret 15 år. Eldbjørg Heimstad, NILU/ Helge Markusson, Framsenterets sekretariat
- Presentasjoner av formidlingsfondprosjekt i 2025
- Arktis Vern – Bukta: kråkebollen og tareskogens dag. Maria Davidsen, Marine Spark X og Philip James, Nofima
15.40 – 18.00 Festlig avslutning med Anne Nymo Trulsen
Mat og drikke serveres
E-posten er sendt