Kartverket styrker samarbeidet med DNT
Kartverket flytter kartløsningen fra sin egen app «Hvor?» til Den Norske Turistforening sin populære turplanlegger UT.
– Vår hovedoppgave er å sørge for at kart og eiendomsinformasjon kommer til nytte i samfunnet. Da er det viktig at vi gjør det lett for andre å bruke våre data til å utvikle produkter som kan konkurrere i et internasjonalt marked. Gjennom samarbeidet med DNT viser vi hvordan samarbeid om deling av geografiske data kan gjøres, sier direktør Knut Bjørgaas i Kartverkets landdivisjon.
Ved å legge til rette for at DNT kan bruke kartene som i dag er tilgjengelig i den egenutviklede appen «Hvor?», kan Kartverket nå frigjøre ressurser til å holde liv i samfunnskritiske nasjonale fellesløsninger. Eksempler på slike løsninger er den nasjonale geoportalen Geonorge, Felles kartdatabase (FKB) og Nasjonal detaljert høydemodell. På en rekke andre områder blir det harde prioriteringer.
– Vi ønsker velkomne gode forbrukertjenester basert på våre datasett, som det finnes mange eksempler på. Vi er derfor svært glade for at Den Norske Turistforening (DNT) og Kartverket har inngått en intensjonsavtale om overtakelse av funksjonaliteten i «Hvor?»-appen. Våre to organisasjoner har et etablert samarbeid gjennom flere ti-år, sier Bjørgaas.
– Vi er glade for avtalen som nå gjør at vi kan inkludere enda flere gode kartfunksjoner i UT-appen. UT er Norges største turplanlegger på nett og app, og vi i DNT jobber stadig med å utvikle den videre. Vi vet at det er mange som liker å bruke digitale tjenester for å planlegge tur og ferdes i naturen, og nå blir det enda flere grunner til å starte turen med UT, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT.
Ingen oppdatering fra nyttår
Appen «Hvor?» fjernes fra App Store og Google Play fra årsskiftet når Kartverkets vedlikeholdsavtale avsluttes.
– Appen vil ikke slutte å virke med en gang, men brukere vil få jevnlige varsel om at de bør finne seg en annen kartapp, avslutter Bjørgaas.
– DNT tar sikte på å være klar med UT-appen i ny versjon fra sommeren 2025, sier Solvang.
Dersom andre aktører skulle ønske tilgang til eller veiledning om hvordan slik funksjonalitet kan implementeres, er det bare å ta kontakt.
E-posten er sendt