Marokko med som det 18. PRIMAR-medlemmet
9. desember signerte kartverkssjef Johnny Welle avtale med Marokkos sjøkartverk, som blir det 18. medlemmet i PRIMAR-samarbeidet. Marokko har 3500 km med kystlinje, og med det som medlem, øker dekningen i PRIMAR sin portefølje som består av mer enn 22.000 offisielle elektroniske sjøkart.
Kartverket drifter PRIMAR, som er et samarbeid mellom sjøkartverk verden over. Med signeringen av Marokko som det 18. medlemmet i Primar, utvides verdens største samarbeid for elektroniske sjøkart for internasjonal skipsfart.
Mandag 9. desember signerte det marokkanske forsvaret på avtalen, som gir landet tilgang til 99 prosent av verdens, offisielle oppdaterte sjøkart. Marokko har med sin nærmere 3500 kilometer kystlinje tilgang til Middelhavet i nord og Atlanterhavet i vest. Landet er også bindeleddet mellom Europa, Afrika og Amerika.
Delegasjonen fra Kartverket
Delegater fra Norge var foruten kartverkssjefen, fungerende direktør Gudmund Jønsson fra sjødivisjonen til Kartverket og PRIMAR-direktør Hans Christoffer Lauritzen.
Med rundt 22.000 offisielle elektroniske sjøkart i PRIMAR-katalogen er vi verdensledende på området.
Den siste utviklingen er utviklingen og implementeringen av en ny serie med standarder, såkalte S-100 standarder som skal fasilitere at man kan kombinere elektroniske sjøkart med andre viktige datasett som tidevann, strøm, MPA, vær- og isdata osv. på en global skala. Noen av de nye tjenestene, som for eksempel S-102, detaljerte terrengmodeller, er allerede gjort tilgjengelig via PRIMAR.
Å kunne sette sammen forskjellige datasett og tjenester krever samarbeid med interesseorganisasjoner til andre data eiere og de store standardiserings organisasjonene ISO og OGC.
Norske sjøterritorier
Kartverket har et stort ansvarsområde for sjøkart. Vi har ansvar over alle norske sjøterritorier, og grovt oppsummert blir det 4,3 millioner kvadratkilometer. Dette betyr at vi også har sjøkart i Antarktis, Bouvetøya, vi har Svalbard, Jan Mayen og Bjørnøya. Dette ansvaret overtok vi fra Polarinstituttet i 1984.
E-posten er sendt