Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Last updated

Nasjonalt grunnkart for arealregnskap i ny versjon

Under Geomatikkdagene 2025 presenterte Maria O. Lund fra Kartverket versjon 2 av det nasjonale grunnkartet for arealregnskap. Samarbeidet mellom NIBIO, SSB, Miljødirektoratet og Kartverket gir et verktøy som skal sørge for mer bærekraftig arealbruk i Norge.

Geomatikkdagene 2025

Geomatikkdagene er et årlig bransjetreff som samler fagfolk fra hele Norge til foredrag og drøfting. Tema i år er hvordan geografisk informasjon kan møte utfordringene vi står foran:

Kampen om arealene skjerpes, sikkerhetspolitikk påvirker infrastruktur og beredskap, og bærekraftige løsninger trengs for å nå klimamålene. Samtidig krever trange kommunale budsjett effektive løsninger for planlegging og utvikling. Les mer på konferansens nettsider.

Testversjon 1 av Nasjonalt grunnkart for arealregnskap ble lansert i fjor vår. Under Geomatikkdagene 2025 som arrangeres denne uka i Bergen, ble testversjon 2 lagt fram.

Grunnkartet er et datasett som sammenstiller grunnleggende data fra ulike nasjonale kilder i et kart. Her får du økosystemklassifikasjon, SSBs utbyggingsregnskap og det offentlige kartgrunnlaget (DOK) i samme visning.

Målet er å gi et enhetlig og kvalitetssikret datagrunnlag som kan brukes i mange typer arealregnskap, enten det er lokale, regionale eller nasjonale analyser.

Bruksområder

Grunnkartet kan brukes på flere områder:

Beslutningsgrunnlag: Gir et solid grunnlag for å vurdere hvor nye boligområder, skoler eller næringsområder bør plasseres.

Dialog med innbyggere: Gjør planlagte endringer mer visuelle, noe som kan øke forståelsen for nye prosjekt.

Fire damer på scenen fyrer av konfetti for å feire ny testversjon av Nasjonalt grunnkart for arealregnskap
LANSERT MED ET SMELL: Margrete Steinnes (SSB), Ellen Arneberg (Miljødirektoratet), Linda Aune-Lundberg (NIBIO) og Maria O. Lund fra Kartverket lanserte med et smell den nye testversjonen av Nasjonalt grunnkart for arealregnskap. (Foto: Iver Daaland Åse/ Kartverket)

Miljøhensyn: Hjelper med å ta miljøhensyn, slik at vi unngår å bygge ned verdifulle naturområder.

Langsiktig planlegging: Bidrar til langsiktige planer som tar hensyn både til dagens og framtidige utfordringer.

Konsekvenser og forutsigbarhet: Dokumenterer tydeligere den arealmessige effekten av endringer. Dette gir mer forutsigbarhet både for kommunen og næringslivet.

Samarbeid og utvikling

Utviklingen av grunnkartet har vært et omfattende samarbeid mellom de fire nasjonale etatene:

Grafisk framstilling av Nasjonalt grunnkart for arealregnskap vist som en pyramide
ULIKE BRUKSOMRÅDER: Maria O. Lund fra Kartverket viste hvordan grunnkartet kan brukes i arealregnskap. (Foto: Iver Daaland Åse/ Kartverket)

– Gjennom prosjektet har vi brukt dialogmøter, fokusgruppemøter og spørreskjemaer for å få innspill fra brukerne. Dette har vært avgjørende for å tilpasse dataene til brukernes behov. Det gjør oss tryggere på at grunnkartet blir et ønsket produkt, sier Lund.

Foreløpig er grunnkartet fremdeles i en testfase, men framdriftsplan for 2025 har ei klar målsetting om å sette grunnkartet i drift innen utgangen av året. Fram til dette blir det videreutvikling av testversjonene, brukerinvolvering og standardisering av kartet.

Oppfordrer til bruk

Kvinnelig kartverksansatt Maria O. Lund presenterer Nasjonalt grunnkart for arealregnskap
OPPFORDRER TIL BRUK: Maria O. Lund ba om tilbakemeldinger på testversjon 2 av Nasjonalt grunnkart for arealregnskap. (Foto: Iver D. Åse)

Maria O. Lund avsluttet presentasjonen med å oppfordre alle om å ta grunnkartet i bruk og gi tilbakemeldinger.

– Sjekk det ut, og kontakt oss for å si hva dere mener! var hennes klare oppfordring til geomatikkfolket.

Tilpassa norsk natur

Grunnkartet representerer et viktig skritt mot bærekraftig arealforvaltning i Norge. Samarbeidet mellom de nasjonale etatene viser hvordan tverrfaglig samarbeid kan gi innovative løsninger.

Dette ble også vektlagt av Ellen Arneberg fra Miljødirektoratet, som viste hvordan grunnkartet gir et geografisk grunnlag for å vise arealutbredelsen til ulike økosystemer. Klassifiseringen tar utgangspunkt i Eurostats inndeling av naturen i 12 hovedøkosystemtyper, men er tilpassa norsk natur.

Viser utbyggingstrender over tid

Linda Aune-Lundberg fra NIBIO fokuserte på den praktiske bruken av grunnkart. Hun viste hvordan det kan vise status for arealbruk, arealdekke og økosystem, samt hvordan kommunene kan bruke kartet i planarbeid for å ta mer bærekraftige valg. Hun illustrerte også bruken av grunnkartet i sektorregnskap, spesielt innen jordbruksarealregnskap.

Margrete Steinnes fra SSB presenterte deres utbyggingsregnskap, som sted- og tidfester hvor utbygginger har skjedd. Utbyggingsregnskapet gjør det mulig å tallfeste hva slags type areal som har blitt bygd ut, hvilke naturverdier som har gått tapt, og om det er trender i utbygging over tid. Hun forklarte hvordan utbyggingsregnskapet kan brukes i mange typer analyser.

Share
XPPT